Úvod Aktuality

V úterý 31. října se uskutečnilo slavností vyhlášení výsledků 16. ročníku soutěže Žít krajinou, kterou pořádá Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve spolupráci se Stálou komisí Senátu pro rozvoj venkova a s Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy. Celá akce se konala v prostorách Senátu Parlamentu ČR. Ocenění vítězům soutěže předal ministr zemědělství Marek Výborný společně s ústředním ředitelem Státního pozemkového úřadu Martinem Vrbou.
V soutěži se oceňují ty nejúspěšnější realizace pozemkových úprav, které jsou komplexním a účinným nástrojem, jak vrátit krajině její schopnost vyrovnávat se s klimatickými změnami i vlivy zemědělské činnosti.
Naše společnost získala 1. místo v kategorii "Tvorba a ochrana krajiny" s projektem "Revitalizace Černého potoka v k.ú. Klenčí pod Čerchovem". Velké díky patří naší kolegyni z projektové divize 06 Ing. Anně Žohohové, která byla hlavní projektantkou této klíčové revitalizace. Anně přejeme další úspěšné projekty, které pomáhají krajině vyrovnávat se s klimatickými změnami či vlivy zemědělské činnosti.

 

O vítězném projektu:
Potok byl v minulosti uměle napřímen a opevněn. V rámci revitalizace byla navržena nová trasa koryta, která je vedena co nejblíže původní historické trase. Původní délka revitalizovaného potoka (476 m) byla prodloužena o 94 m a nové koryto bylo modelováno s pozvolnějším sklonem. V místě křížení původního toku s novým byly vybudovány 3 průtočné tůně. Při stavbě bylo nutné vykácet některé části stávajícího porostu. Ten byl obnoven 100 kusy nových stromů v rámci náhradní výsadby. Samotná stavba začala v srpnu 2021 a dokončena byla na přelomu listopadu/prosince 2021. 
Cílem revitalizace bylo umožnit postupné znovuobnovení přirozeného vývoje toku. Revitalizované koryto zajistí zpomalení odtoku vody při zvýšených srážkách a zvýšení celkové rozmanitosti zdejší lokality.

 

Přihlašovatel: SPÚ - Státní pozemkový úřad (pobočka Domažlice)
Projektant pozemkové úpravy: GEOREAL
Autor realizačního projektu: Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s.
Dodavatelská firma: COLAS CZ, a.s.

 

Více o akci

OHMS certifikace - ČSN ISO 45001 QMS certifikace - ČSN EN ISO 9001 EMS certifikace - ČSN EN ISO 14001